AML BABY | MAISTO PASIRUOŠIMAS

“Tu ruošiesi kūdikiui ar karui?” – ironizuodama pakomentavo viena AML sekėja Instagram’e man parodžius, kaip prieš gimstant vaikeliui atrodo mano šaldiklis. Iš tiesų būsimoms mamytėms ruošiantis svarbiausiam gyvenimo susitikimui kyla minčių pasiruošti šiek tiek maisto. Tai diskutuotinas klausimas – vieni kūdikėliai gimę daug miega ir mamos turi laiko sau bei sveikai mitybai. Tuo tarpu kiti reikalauja 24/7 dėmesio, todėl mama neturi laiko niekam kitam. Maisto gamybai tokiu atveju nėra nei laiko, nei noro, valgoma tai, kas papuola po ranka. Dažnai jauni tėveliai juokauja, kad jau mintinai žino prekybos centrų pusgaminių asortimentą. Aš nenoriu, kad taip nutiktų man, jaučiuosi saugesnė ir laimingesnė, kai mano spintelėse ir šaldiklyje laukia subalansuoti, maistingi ir skanūs pagalbininkai pirmaisiais mėnesiais, kai gyvenimas gali būti chaotiškas ir neprognozuojamas. Visada sakau, kad jei būsime apdovanoti ypatingai ramiu vaiku, laisvą minutę tikrai rasiu kur panaudoti ir be maisto gamybos.

Beje, toks maisto pasiruošimas gali būti naudingas ne tik laukiantis, bet ir kitais gyvenimo etapais, kai nusimato itin intensyvus laikotarpis, kai žinome, kad laiko galvoti apie mitybą ir gaminti nebus. Galbūt tai sesijos laikotarpis dirbančiam studentui? Gal itin svarbus ilgalaikis projektas darbe? Gal mokyklos atostogų metas vienišai daugiavaikei mamai? Gyvenime situacijų būna visokių ir kartais toks maisto pasiruošimas gali tapti tikru išsigelbėjimu.

ant-medines-lenteles-maisto-pasiruosimas-laukiantis-kudikio

Mano pasiruošimo principai

Pats suvokimas į naudingą maisto pasiruošimą kiekvienam žmogui gali būti kitoks. Mano požiūris buvo toks: noriu, kad mano spintelėse ir šaldiklyje būtų produktų, kurie man greitai ir be didelių pastangų padėtų maitintis sveikai ir nenukrypti nuo savo mitybos principų. Nenorėjau ruošti didelių šeimos vakarienių (manau joms laiko rasime), orientavausi į porcijinius patiekalus, kurie pagelbėtų man vienai būnant su kūdikiu – pietų patiekalus ir sveikus užkandžius.

Kalbėdama šia tema, susidūriau su keliomis baimėmis / nuogąstavimais:

“Man šaldytas atšildytas maistas neskanus”. Visiems iki vieno šviežias maistas yra skanesnis. Tai faktas. Bet jei turiu rinktis tarp savo gaminto šaldyto patiekalo ir koldūnų iš parduotuvės, mieliau pasirinksiu savo gamintą. Taip pat, svarbu įsigilinti ką galima šaldyti ir ko nevertėtų. Visi šiame bloge aprašyti ir mano gaminti patiekalai nepraranda skoninių savybių atšildomi, tad bėdos šioje vietoje tikrai nėra.

“Kūdikiai labai daug miega – tikrai bus laiko pietums pasigaminti”. Pirmiausia, tai kūdikių būna visokių. Jei pasiseks, mielai laisvą minutę išnaudosiu savo malonumui. Niekas manęs neįtikins, kad naujai mamai pirmaisiais mėnesiais norisi gamintis pusryčius, pietus, vakarienę ir dar užkandžius, net jei to laiko ir yra. Man atrodo, kad retkarčiais šaldiklyje laukiantys pietūs ar sveikas ir skanus užkandis tikrai pagelbės net ir ramiausio pasaulyje kūdikio mamai ar tėčiui.

“Maitinančiai mamai gali tekti atsisakyti tam tikrų produktų. Jei paruošiau patiekalus su jais, kas tada?”. Taip, tokia galimybė tikrai yra ir to prognozuoti neįmanoma. Pavyzdžiui, mano paruoštukuose beveik visuose užkandžiuose ir desertuose yra riešutų. Jei man tektų jų atsisakyti, užkandžiais galėtų džiaugtis vyras. Skanus maistas tikrai neprapuls, net jei jums ir nepagelbės, bet gal pradžiugins kitus šeimos narius, draugus ar kaimynus?

Kaip ruoštis?

Tikslus pasiruošimo principas priklauso nuo jūsų savijautos ir laisvo laiko kiekio. Maistas šaldiklyje galioja maždaug 3 mėnesius, tad geriausia būtų pradėti ruoštis paskutinėmis nėštumo savaitėmis. Esant dideliam norui, viską galima padaryti per kelias dienas. Bet aš skubėti nenorėjau, leidau sau ruoštis kelias savaites. Pavyzdžiui, gamindama vakarienę, kurioje naudojami produktai tinkami šaldymui, pagamindavau jos daugiau ir dalį suporcijavus užšaldydavau. Tą patį padariau ir virdama sultinį, kepdama duoną. Iš esmės tiesiog kelias paskutines savaites gamindama galvojau apie šaldikliui tinkamą maistą ir gaminau didesnius kiekius vienu kartu, kad būtų čia ir dabar + į šaldiklį.

Kaip šaldyti?

Šaldyti pagamintą maistą labai paprasta, svarbu žinoti kelis bendrinius principus:

  1. Šaldomas maistas turi būti pilnai atšalęs. Pagamintą patiekalą palaikykite kambario temperatūroje, kol visiškai atvėsta. Tuomet suporcijuokite norimo dydžio porcijomis ir perkelkite į šaldiklį.
  2. Šaldant pavienius produktus, tokius kaip keksiukai ar energijos rutuliukai, svarbu pasirūpinti, kad jie nesuliptų į vieną krūvą. Pirmiausia paruoštus gaminius išdėliokite į didelę skardą ar lėkštę, kad tarpusvavyje nesiliestų ir palaikykite šaldiklyje keletą valandų. Tik tuomet, kai jie jau užšalę, perkelkite į indelį ar maišelį, kuriame jie gali liestis tarpusavyje. Jie nesulips, nes jau bus užšalę.
  3. Ne visus produktus galima šaldyti. Kai kurie atšildyti praranda gerą tekstūrą ar skonį (pavyzdžiui, bulvės, kopūstai, pieno produktai nėra tinkami šaldymui). Jei abejojate, google visada rasite atsakymą. Tiesiog ieškokite “Can I freeze…” ir tikrai lengvai rasite atsakymą.

Spintelių papildymas

blog-IMG_9683

Galvojant apie maisto pasiruošimą prieš atkeliaujant kūdikiui, dėmesį skyriau ne tik šaldiklio, bet ir spintelių papildymui. Man atrodo svarbu, kad pirmaisiais mėnesiais, kai gyvenimas teka visai kitu ritmu, nereikėtų sukti galvos apie tokias smulkmenas kaip “pasibaigė aliejus”, “nebėra druskos”, “neturiu jokių kruopų net išsivirti greitai”. Iš esmės labai gerai apgalvojau bakalėjos prekių papildymą savo namams, tiesiog dėl to, kad visko, ką mėgstu ir dažnai naudoju, būtų po ranka ir nepritrūktų. Žinau, kad tai padės be streso greitai pasigaminti kažką čia ir dabar. Taigi, sąžiningai apgalvojau ir papildžiau: aliejus, actus, prieskonius, padažus, miltus, kruopas, riešutus, sėklas ir džiovintus vaisius, kavas, arbatas, saldiklius bei konservuotas daržoves ir ankštinius. Konkrečiu produktų sąrašu nesidalinsiu, nes visų pomėgiai yra skirtingi, tik jūs geriausiai žinote, kokie produktai visada turi būti jūsų namuose. Tai nėra tinkamas metas eksperimentams, geriau rinktis savo mėgstamus ir laiko patikrintus negendančius produktus. Beje, taupant pinigus kelių savaičių laikotarpyje galima rasti puikias prekybos centrų akcijas ir visus šiuos produktus įsigyti draugiškomis kainomis. O jei spaudžia laikas ir nėra jėgų, labai patogu pasinaudoti pristatymo į namus paslauga.

Maisto paruošimas į spintelę

blog-IMG_9678

Į spinteles labai daug ko neprigaminsi, nes produktai genda. Aš pasiruošiau granolos ir keletą rūšių riešutų sviesto.  Žinau, kad granola visada padės kai reikės greitų pusryčių (tobula su jogurtu ar pienu), o riešutų sviestas suteiks sotumo tokiems greitiems patiekalams kaip smoothis, košė arba tiesiog kabinsiu juos su obuolių skiltelėmis / bananu.

Maisto paruošimas į šaldiklį | Saldūs užkandžiai

maisto-pasiruosimas-i-spinteles-saldikli-pries-vaika-kudiki-kaip-pasiruosti-maisto-i-saldikli

Saldiems užkandžiams iš tiesų skyriau ypatingai daug dėmesio. Žinau, kad tikrai bus tokių situacijų, kai norėsiu sveiko saldaus skanėsto prie kavos / arbatos, saldaus papildymo prie pusryčių arba tiesiog užkandžio. Šaldyti tokius užkandžius tobula, nes jie visiškai nepraranda skoninių savybių, greitai atšyla kambario temperatūroje (o kepiniai – orkaitėje). Taigi, išprotėjusiais rytais gali išgelbėti iš šaldiklio į orkaitę 10-čiai minučių perkeltas keksiukas, o einant pasivaikščioti į lauką pakanka su savimi pasiimti rutuliuką. Aš gaminau šiuos savo pamėgtus ir mitybos principus atitinkančius skanėstus (spauskite ant pavadinimo ir nukeliausite į receptą):

Maisto paruošimas į šaldiklį | Rimtas maistas

blogIMG_9702

Šioje vietoje yra keli pasirinkimai. Galima pasiruošti patiekalus ir jų negaminti, t.y. užšaldyti nepagamintus, o tik paruoštus gamybai. Apie tai kalbėjau šiame blogo įraše. Visgi aš pasirinkau šaldyti jau pagamintus patiekalus, kad užtektų juos pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Šiaip yra labai daug patiekalų, kuriuos galite tokiu principu šaldyti, google ieškokite “Freezer friendly meals” ir rasite begalę patiekalų receptų. Aš gaminau ir šaldžiau šiuos:

Maisto paruošimas į šaldiklį | Pagalbininkai

maisto-pasiruosimas-i-spinteles-saldikli-pries-vaika-kudiki-kaip-pasiruosti-maisto-i-saldikli

Paskutinę šaldiklio patiekalų kategoriją pavadinau pagalbininkais. Tai tokie produktai, kurių vienų nevalgysi, bet jie padeda greitai pagaminti kažką sveiko ir skanaus, o ir šiaip visada mėgstu jų turėti šaldiklyje juodais dienai. Tad tiesiog papildžiau atsargas:

  • Geras vištienos kaulų sultinys – pagelbės jei reikės kažko itin maistingo arba greitos sriubos.
  • Mano mėgstamiausia duona be gliuteno – graikiško jogurto ir avižinių dribsnių duona. Galima būtų šaldyti riekelėmis, o aš šaldžiau po pusę kepalėlio – jį ištraukus iš šaldiklio puikiai laikosi spintelėje apie savaitę.
  • Humusas – gaminau keleto skonių, suporcijavau į indelius po 250 ml – ištraukus iš šaldiklio puikiai laikosi šaldytuve savaitę, galima naudoti kaip užkandį su daržovių lazdelėmis arba skaniam sumuštiniui.

Taigi, taip atrodo mano maisto pasiruošimas laukiant didžiųjų gyvenimo pokyčių. Nesakau, kad tai tobulas ir visiems tinkamas variantas. Tiesiog noriu pasidalinti savo maisto pasiruošimo planu, kuris leidžia man jaustis daug ramiau ir saugiau. Mityba man svarbi, gimus vaikeliui nenoriu verkti, kad neturiu laiko subalansuotai mitybai. Noriu ir toliau teisingai rūpintis savo kūnu. Tikiu, kad man ir mano šeimai toks pasiruošimas bus naudingas ir nuo pečių nuims didelį rūpestį, tam tikrą laiką leis susikoncentruoti į pačius svarbiausius dalykus, nesukant galvos apie maistą. Tikiuosi, kad pravers ir jums!

Rašyti komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

REIKIA DAUGIAU IDĖJŲ?

Sekite AML

ANT MEDINĖS LENTELĖS KNYGOS

NAUJAUSI RECEPTAI

  • All Post
  • AML BABY
  • AML KALBA
  • AML ŠVENTINIAI MENIU
  • ANT METALINIŲ GROTELIŲ
  • AUGALINĖS KILMĖS | VEGAN
  • BE GLIUTENO
  • BE KARVĖS PIENO
  • BE KIAUŠINIŲ
  • GREITA | IKI 30 MIN
  • PASAULIO SKONIAI
  • PAUKŠTIENA | MĖSA
  • PIETŲ DĖŽUTĖ
  • PUSRYČIAI
  • RIMTI PATIEKALAI
  • SALDU
  • SALOTOS
  • SAVAITĖS PARUOŠTUKAI
  • SRIUBOS
  • UŽKANDŽIAI
  • VEGETARIŠKA
  • ŽUVIS | JŪRA

NEPRALEISK NAUJŲ RECEPTŲ

Prenumeruoti

Sveikiname prenumeravus! Įvyko klaida. Bandykite dar

Instagram

Edit Template

© 2015 – 2023 Kristina Šimkienė “Ant medinės lentelės” Visos teisės saugomos