MITYBA LIGHT | KAIP MAITINTIS PO APSINUODIJIMO AR ŽARNYNO VIRUSO

Mano gyvenimo paradoksas yra tai, kad maistas – mano didžiausia meilė, bet skrandis – didžiausias prakeiksmas. Kiek save pamenu, visada šioje srityje buvau silpna, dažnai turėjau skrandžio ir virškinimo problemų. Bet jei ne mano silpnas skrandis, galbūt šiandien nebūčiau ten, kur esu – visgi gyvenimas privertė maistą dažniau gaminti pačiai, nei valgyti out.

Dėl savo skrandžio ir virškinimo problemų esu patyrusi daug nepavydėtinų situacijų, viena iš jų įvyko neseniai lankantis Šri Lankoje. Kai aš ir mano žarnyno infekcija gulėjome vietinėje ligoninėje teko kelias dienas valgyti vien virtus ryžius, bulves ir morkas, dar kartais gaudavau bananą ir papajos. Ir iš tiesų, pagalvojus, ką mums rekomenduoja valgyti gydytojai kai kankina skrandžio skausmai, atsigauname po apsinuodijimo ar kokios žarnyno bakterijos? Jokių prieskonių, aštraus, riebaus maisto. Tik virti ryžiai ir virta vištiena, džiūvesėliai ir bananai.

Deja mano sveikata privertė mane pasigilinti į šią temą, todėl apie mitybą, kuri neapsunkina skrandžio ir virškinimo, sukaupiau visai nemažai žinių. Jomis šiandien noriu pasidalinti su visais.  Noriu pabrėžti, kelis labai svarbius dalykus:

  1. Aš nesu gydytoja, dietologė ar mitybos specialistė. Kiekvieno asmens situacija yra kitokia. Čia aprašysiu savo patirtį, sukauptas žinias ir mitybą, kuri man pasiteisina. Žiūrėkite į tai kaip į patariamojo pobūdžio informaciją, ir kylant abejonėms visada konsultuokitės su savo gydytoju.
  2. Tai NĖRA sveikos ar subalansuotos mitybos pavyzdys. Tai yra lengvos, skrandžio ir virškinimo neapsunkinačios ir nedirginančios mitybos pavyzdys.
  3. Čia aprašau savo atrinktą informaciją, kuria pati vadovaujuosi. Gali būti, kad kažkur kažką būsite skaitę ar girdėję kitaip. Vienos tiesios nėra, bet kuriuo klausimu internete galite rasti dvejopos informacijos. Mano tikslas – pasidalinti su jumis savo asmenine mityba streikuojant skrandžiui, todėl jei su kuo nors nesutinkate – nereikia man bandyti to įrodyti 🙂IMG_9849

Mano nuomonė paprasta – situacija, kai mums reikalingas itin lengvas maistas, yra nepavydėtina. Dažniausiai ji seka kartu su skysčių netekimu po vėmimo ar viduriavimo arba dar baisiau – abiejų (been there, done that). Esame nusilpę, praradę energiją ir nuotaiką, o jei dar gavome antibiotikų, tai dar ir gerąsias žarnyno bakterijos. Tuo metu mūsų tikslas – pasirūpinti, kad mityba būtų lengva, nesukeltų skrandžiui diskomforto ir negrąžintų nemalonių pojūčių. Bet tuo pačiu reikia nepamiršti, kad organizmas itin nusilpęs, jam reikia kuo daugiau skysčių, naudingųjų medžiagų, vitaminų, kurių tikrai negausime maitindamiesi vos keliais produktais. Todėl reikėtų pažvelgti plačiau ir nepamiršti įvairovės net ir šioje situacijoje.

1-2 ligos diena | Situacija kritinė

Populiariausia šiuo atveju yra BRAT dieta, kuri reiškia:

B – bananas (bananai)

R – rice (ryžiai)

A – applesauce (obuolių tyrė)

T – toast (baltos duonos skrebutis)

Šie produktai yra patys lengviausi mūsų virškinimui ir juos rekomenduojama vartoti pirmąsias dienas, nes labai mažai tikėtina, kad jie suerzintų skrandį. Viskas čia kaip ir aišku ir gerai, bet ką daryti trečią, ketvirtą, penktą dieną? Jei vis dar kartais paskauda skrandį, virškinimas ne iki galo susitvarkęs? Kiek ilgai įmanoma valgyti tik šiuos produktus?

Aš darau taip – minėtus produktus vartoju tik pirmą – antrą dieną. Tuomet, kai skysčiai ir maistas jau išsilaiko organizme, o ne iškart iškeliauja į pasaulį, po truputį integruoju kitus produktus.

O svarbiausia, žinoma – skysčiai. Pirmąsias dienas VANDUO. Kuo daugiau, nuolatinis gurkšnojimas. Kuo daugiau skysčių, tuo greičiau atsistato organizmas ir pagerėja savijauta. Jei pykina – padeda ledukų čiulpimas arba maži dažni vandens gurkšneliai. Po kelių dienų jau galima integruoti arbatą, šviežių kokosų vandenį (jis tikrai padės pasijausti geriau), o taip pat svarbu nepamiršti ir skysčių, gaunamų iš maisto, todėl itin gerai valgyti sriubas (su naminiu kaulų sultiniu, žinoma).mityba-po-apsinuodijimo-zarnyno-viruso

1 ligos savaitė | Situacija geresnė, bet netobula

Taigi, kai situacija jau taisosi, į WC nebelakstoma, pradedamas jausti alkis, į mitybą po truputį integruoju šiuos produktus:

  • Trapučiai – ryžių, kukurūzų
  • Jogurtas
  • Augalinis pienas
  • Kokosų vanduo – šitas labai geras!
  • Lengvai virškinimi vaisiai – melionas, papaja.
  • Avokadas – ačiū Dievui už tai.
  • Avižos – geriausia brinkintos per naktį.
  • Vištienos sultinys – tas tikras, geras, iš kaulų ilgai virtas. MAGIC!
  • Vištiena – pirmosiomis dienomis virta, vėliau ir kepta orkaitėje
  • Kiaušiniai
  • Bulvės ir saldžios bulvės – pirmosiomis dienomis virtos, vėliau ir keptos orkaitėje
  • Lengvai virškinimos apdorotos (keptos / virtos) daržovės – morkos, salieras, šparaginės pupelės, moliūgas, cukinija.
  • Makaronai – paprasti kvietiniai arba makaronai be gliuteno

Svarbi detalė – aš visada kartoju – rinkitės viso grūdo produktus – duoną, makaronus, kruopas. Šiuo atveju, reikia elgtis atvirkščiai – nors viso grūdo produktai yra daug sveikesni, bet taip pat jie ir sunkiau virškinami. Todėl kai skrandis silpnas galima iki soties mėgautis balta duona, kvietinių miltų makaronais, visokiais džiūvesėliais, baltais ryžiais.

Aš tikiu, kad net ir sergant, maistas NEGALI būti beskonis ir nuobodus. Iš išvardintų produktų tikrai be problemų galima pagaminti daug ir įvairių patiekalų. Žinoma, vengiant riebalų, stiprių prieskonių, padažų. Maistas turi būti natūralus, neriebus, gerai apdorotas, bet ir toks jis gali būti skanus.

2 ligos savaitė | Jaučiatės gerai

Kai savijauta jau visiškai pasitaiso, neskubu pulti valgyti bet ko. Visa dar laikausi pirmos savaitės produktų sąrašo, bet jau leidžiu sau berti šiek tiek daugiau prieskonių, dažniau pakepti produktus su nedideliu riebalų kiekiu. Svarbiausia vengti aštraus, prieskonių gausaus maisto, riebaus maisto,  padažų ir, žinoma, visokių gruzdintų patiekalų ir nesveiko maisto – traškučių, šokoladų ir panašiai.

KĄ GAMINTI?

PARUOŠTUKAI | Jie labai pagelbės, jei norisi iš anksto pasiruošti daugiau, kad nereikėtų sukti galvos ką čia suvalgius ir leisti daug laiko prie puodų. Gaminkite visus arba keletą ir po to jau galėsite skirti visą laiką poilsiui.

  • Vištienos sultinys. Jis yra gelbėtojas ir gydytojas #1. Tai pirmas dalykas, kurį privaloma pagaminti. Verdu jo daug, iš viso viščiuko. Ir nušaunu du zuikius. Pirma – gaunu daug sultinio, su kuriuo per kelias minutes vėliau galima išsivirti maistingą sriubą. Taip pat sultinyje galima virti ryžius, kad jie būtų maistingesni ir skanesni. Antra – gauname daug virtos vištienos. Mėsą atskyrus nuo kaulų ir odos dėkite į sandarų indą ir keletą dienų į priekį virtą vištieną galite visur naudoti.
  • Orkaitėje kepta vištienos filė. Iškepkite jas kelias, vėliau galėsite dėti ant skrebučio, valgyti su ryžiais, bulvėmis, keptomis daržovėmis. Sandariame indelyje šaldytuve laikysis 4 dienas. Kepant apšlakstykite šiek tiek aliejaus, pabarstykite druska, pipirais, žolelėmis.
  • Virti balti ryžiai – šaldytuve puikiai laikosi 4 dienas, tad galite iškart virti daugiau.
  • Virtos bulvės – ta pati situacija kaip ir su ryžiais.
  • Orkaitėje keptos daržovės – gabalėliais supjaustykite moliūgą, morką, cukiniją, šparagines pupeles. Sumaišykite su šlakeliu aliejaus, druska, pipirais, žolelėmis ir iškepkite orkaitėje. Dėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve keletą dienų.

Tai dabar įsivaizduokite, kad šaldytuve turite gydančio sultinio, paruoštos vištienos, virtų ryžių ir bulvių, keptų daržovių. Su tokiu pasiruošimu lengvai, sveikai ir nenuobodžiai valgysite kokias 4 dienas!

IDĖJOS PUSRYČIAMS:

  • Jogurtas – vienas, su bananu, su obuolių tyre ir cinamonu.
  • Per naktį brinkintos avižos – receptas čia. Galite valgyti vienas arba su vaisiais, obuolių tyre.
  • Saldus skrebutis – ant skrudintos baltos duonos (arba trapučio) plonas sluoksnis riešutų sviesto ir obuolių tyrė.
  • Sūrus skrebutis – ant skrudintos baltos duonos (arba trapučio) plonas sluoksnis sviesto, virta arba orkaitėje kepta vištiena.
  • Skrebutis su avokadu – ant skrudintos baltos duonos (arba trapučio) su citrina, druska ir pipirais trintas avokadas, ant viršaus virta arba orkaitėje kepta vištiena arba kiaušinis.
  • Tiršti kokteiliai – gaminkite iš augalinio pieno (galite įdėti ir jogurto), banano, meliono, papajos.
  • Kiaušiniai visomis formomis – svarbu, kad pilnai apdoroti. Be saulėtų trynių 🙂

IDĖJOS PIETUMS / VAKARIENĖMS:

  • Sriubos – gaminkite su naminiu sultiniu. Gali būti sultinys su virtomis bulvėmis arba makaronais, vištiena ir daržovėmis. Arba galima ir trinta morkų, moliūgų sriuba.
  • Vištiena su garnyru – virta arba kepta vištiena su ryžiais, makaronai, bulvėmis arba orkaitėje keptomis daržovėmis.
  • Troškiniai – juos gaminkite su naminiu sultiniu, vištiena ir įvardintomis lengviau virškinamomis daržovėmis. Gardinkite druska, pipirais, žolelėmis, nestipriais prieskoniais.
  • Ryžiai arba makaronai su vištiena ir daržovėmis, gardinti druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis. Ryžius galite virti savo gamybos sultinyje.
  • Įdarytos bulvės arba batatai – bulves vyniokite į foliją ir iškepkite orkaitėje, vidų sutrinkite su lašeliu sviesto, druska ir pipirais. Ant viršaus dėkite vištienos ir avokado, sutrinto su citrina, druska ir pipirais.

Rauginti kopūstai, agurkai – kai jau geriau jaučiatės, labai naudinga juos integruoti šalia pietų ar vakarienės, ypač, jei jums buvo skirtas gydymas antibiotikais. Laikas atkurti tas gerąsias žarnyno bakterijas! P.S. Konservuoti, marinuoti nesiskaito, čia kitas reikalas, jums dabar reikia raugintų.

PAVYZDINIS DIENOS MENIU SU RECEPTAIS

Paruoštukai: vištienos sultinys ir orkaitėje kepta vištienos filė (palengvins maisto gamybą keletui dienų į priekį).

Pusryčiai: baltos duonos skrebučiai su trintu avokadu ir vištiena, jogurtas su bananu ir granola, melionas.

Pietūs: Ryžių ir vištienos troškinys.

Vakarienė: Vištienos sriuba su makaronais.

PARUOŠTUKAS: VIŠTIENOS SULTINYSdietine-mityba-ka-valgyti-po-apsinuodijimo-zarnyno-viruso-vistienos-sultinys

Reikės:

  • 1 vištos kaulų (geriausia, kaimiškos vištos)
  • Morkų
  • Saliero stiebų
  • Svogūnų
  • Česnako
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų
  • Lauro lapų
  • Vandens

Gaminame:

  1. Vištienos kaulus užpilame vandeniu tiek, kad apsemtų, ir užverdame. Užvirus vandenį nupilame, vištieną nuplauname. Jei naudosite keptos vištienos kaulus, tuomet šį žingsnį praleiskite ir eikite tiesiai prie antrojo.
  2. Į puodą dedame apvirtą vištieną, luptas į kelias dalis perpjautas morkas, luptus svogūnus ir česnakus nuplautus į kelias dalis perpjautus saliero stiebus. Daržovių kiekį dedame savo nuožiūra. Aš dedu 3 morkas, 2 saliero stiebus, 1 svogūną ir 6 česnako skilteles.
  3. Beriame šaukštelį druskos, kelis lauro lapus, keletą juodųjų pipirų.
  4. Užpilame vandeniu – jo turi būti maždaug dvigubai daugiau nei ingredientų tūrio.
  5. Užverdame. Kai vanduo užverda, sumažiname ugnį, kad vanduo vos burbuliuotų ir verdame mažiausiai tris valandas.
  6. Išvirusį sultinį perkošiame per sietelį arba marlę.

*Sultinys puikiai išsilaikys šaldytuve keletą dienų. Jei norite turėti ilgiau, suporcijuokite ir užšaldykite.

PARUOŠTUKAS: ORKAITĖJE KEPTA VIŠTIENOS FILĖdietine-mityba-ka-valgyti-po-apsinuodijimo-zarnyno-viruso-kepta-vistiena

Gaminame:

  1. Vištienos filė nuplauname ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
  2. Vištienos filė įtriname prieskoniais. Lengviausias skrandžiui variantas – druska ir pipirai, bet jei jau jaučiatės kiek geriau, galite dėti šiek tiek česnako miltelių, maltos paprikos ar žolelių. 
  3. Vištieną aptepame šlakeliu aliejaus ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minčių.

*Kepta vištiena šaldytuve galima laikyti 3-4 dienas. Nepjaustytą keptą vištieną dėkite į stiklinį sandarų indelį ir laikykite šaltesnėje šaldytuvo vietoje.

PUSRYČIAI: SKREBUČIAI SU TRINTU AVOKADU IR VIŠTIENA, JOGURTAS IR MELIONASdietine-mityba-ka-valgyti-po-apsinuodijimo-zarnyno-viruso-pusrycia

Reikės:

  • 2 riekelių baltos duonos | GF versijai – baltos duonos be glitimo arba trapučių
  • 1 nedidelio avokado
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Druskos, pipirų
  • Keptos vištienos (iš paruoštukų)
  • 2 v.š. graikiško jogurto
  • 1 v.š. granolos (jeigu jau jaučiatės gerai)
  • 1/2 banano
  • Keli gabalėliai meliono

Gaminame:

  1. Duoną paskrudiname skrudintuve arba 180 laipnsių orkaitėje 5 minutes.
  2. Avokadą sutriname su citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  3. Ant paskrudintos duonos tepame trinto avokado, dedame keptos vištienos.
  4. Į indelį dedame graikiško jogurto, banano, granolos.
  5. Supjaustome melioną.

PIETŪS: RYŽIŲ IR VIŠTIENOS TROŠKINYSdietine-mityba-ka-valgyti-po-apsinuodijimo-zarnyno-viruso-vistienos-ryziu-troskinys

4 porcijoms reikės:

  • Šlakelio aliejaus arba ghee sviesto kepimui
  • 2 vištienos filė gabalėlių
  • 1 morkos
  • 1 saliero lapkočio
  • 1/2 a.š. kmynų
  • 1/2 a.š. maltos ciberžolės
  • 1/2 a.š. maltos paprikos
  • 1/2 a.š. druskos
  • Žiupsnelio pipirų
  • 1 stiklinės baltų apvaliųjų ryžių
  • 2 stiklinių vištienos sultinio (iš paruoštukų) arba vandens
  • Avokado (patiekimui)
  • 2 v.š. graikiško jogurto
  • Žiupsnelio druskos, pipirų, džiovintų krapų
  • 1/2 citrinos

Gaminame:

  1. Vištieną, morkas, salierą supjaustome kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitiname aliejų (aliejaus naudojame minimaliai, tad geriau būtų neprideganti keptuvė), dedame vištieną, iškepame.
  3. Šalia vištienos beriame morkas ir salierus, kepiname viską dar keletą minučių.
  4. Suberiame visus prieskonius, išmaišome ir kaitiname minutę.
  5. Ryžius praskalaujame ir dedame į keptuvę šalia vištienos ir daržovių. Išmaišome ir kaitiname minutę.
  6. Į keptuvę pilame sultinį. Kai jis užverda, sumažiname ugnį, kad vanduo vos burbuliuotų, uždengiame keptuvę dangčiu ir troškiname 20 minučių – kol nebelieka skysčio ir ryžiai išverda.
  7. Indelyje sumaišome jogurtą su druska, pipirais, krapais.
  8. Patiekiame troškinį su jogurto padažu, avokadu ir apšlakstome viską citrinos sultimis.

P.S. Jei jau jaučiatės geriau, į kompaniją imkit raugintus agurkus ar kopūstus, kad gerųjų bakterijų daugėtų!

P.P.S. Šiaip puikus greitas receptas ir nesergant!

VAKARIENĖ: VIŠTIENOS SRIUBA SU MAKARONAISdietine-mityba-ka-valgyti-po-apsinuodijimo-zarnyno-viruso-sveika-sriuba

1 porcijai reikės:

  • 200 ml. vištienos sultinio (iš paruoštukų)
  • Saujos makaronų | GF versijai – GF makaronų
  • Mėgstamų lengvai virškininamų daržovių (aš naudojau po šaukštelį spintelėje turimų šaltyje džiovintų kukurūzų, morkų, burokėlių)
  • Žiupsnelio druskos
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Džiovintų žolelių: krapų, petražolių
  • 1 baltos duonos gabalėlio | GF versijai – GF duonos ar trapučio
  • Minimaliai sviesto
  • Keptos vištienos (iš paruoštukų)

Gaminame:

  1. Pilame sultinį į puodą.
  2. kai sultinys užverta, beriame makaronus ir naudojamas daržoves.
  3. Verdame 15 minučių.
  4. Skaniname druska, žolelėmis, citrinos sultimis.
  5. Duoną paskrudiname, ant skrebučio tepame ploną sviesto sluoksnį ir dedame keptos vištienos.
  6. Sriubą valgome su skrebučiu su vištiena.

Draugai, aš linkiu ir tikiuosi, kad šiame įraše aprašytos informacijos jums neprireiks. Bet gyvenime būna visko ir jei jūsų skrandis ir virškinimas šiandien ne pačios geriausios būsenos, aš tikiuosi, kad mano žinios jums pravers – padės sutaupyti laiko beieškant informacijos bei leis greičiau pasijausti geriau. Bučkis, būkite sveiki!

Rašyti komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

REIKIA DAUGIAU IDĖJŲ?

Sekite AML

ANT MEDINĖS LENTELĖS KNYGOS

NAUJAUSI RECEPTAI

  • All Post
  • AML BABY
  • AML KALBA
  • AML ŠVENTINIAI MENIU
  • ANT METALINIŲ GROTELIŲ
  • AUGALINĖS KILMĖS | VEGAN
  • BE GLIUTENO
  • BE KARVĖS PIENO
  • BE KIAUŠINIŲ
  • GREITA | IKI 30 MIN
  • PASAULIO SKONIAI
  • PAUKŠTIENA | MĖSA
  • PIETŲ DĖŽUTĖ
  • PUSRYČIAI
  • RIMTI PATIEKALAI
  • SALDU
  • SALOTOS
  • SAVAITĖS PARUOŠTUKAI
  • SRIUBOS
  • UŽKANDŽIAI
  • VEGETARIŠKA
  • ŽUVIS | JŪRA

NEPRALEISK NAUJŲ RECEPTŲ

Prenumeruoti

Sveikiname prenumeravus! Įvyko klaida. Bandykite dar

Instagram

Edit Template

© 2015 – 2023 Kristina Šimkienė “Ant medinės lentelės” Visos teisės saugomos