GYVENIMAS BE GLITIMO IR KARVĖS PIENO | ALTERNATYVOS

Kai prieš metus pasidariau maisto netoleravimo tyrimą ir gavau atsakymus, kad stipriai netoleruoju glitimo ir karvės pieno bei jo produktų – mane ištiko (ne)lengvas šokas. Dabar jaučiuosi daug geriau, atsisakyti šių produktų mano atveju, tikrai buvo geras sprendimas, bet kai reikėjo išmokti maitintis naujai – tai nebuvo taip jau lengva. Prireikė laiko, kol atradau geriausias alternatyvas, kol išmokau standartinius produktus pakeisti daug rečiau naudojamais ir ne taip gerai pažįstamais. Jei ir jūs nevartojate arba norite nustoti vartoti kurią nors grupę produktų (tik noriu pabrėžti, kad visai neskatinu to daryti, jei jaučiatės puikiai!) – pateikiu savo mėgstamiausias alternatyvas ir konkrečius produktus su nuorodomis, kur jų galima rasti.

Karvės pienas ir jo produktai

Vietoje karvės pieno – įvairių rūšių augalinis riešutų pienas.

*Šioje vietoje derėtų atreipti dėmesį į sudėtį. Kuo didesnis procentas riešutų (4-5% jau neblogai) bei kuo mažesnis cukraus kiekis (o dar geriau, kad cukraus nebūtų visai) – tuo kaina didesnė, bet produktas kokybiškesnis.

Vietoje grietinėlės – tirštas kokosų pienas. Puikiai tinka į sriubas, troškinius, smoothie bowls‘us, ledus. Žodžiu visur, kur reikia tirštesnės kreminės konsistencijos.

Vietoje pieno ir sviesto į bulvių košę – alyvuogių aliejus. Kreminė tekstūra ir tikrai neblogas skonis.

Vietoje sviesto ant sumuštinių – naminis humusas arba trintas avokadas. Pirktinis humusas man nepatinka, o naminį gaminu kas antrą savaitę ir vis kitokių skonių, pavyzdžiui pridedu sezoninių daržovių arba žolelių. Gerai jau, prisipažinsiu, kad dar visada šaldytuve turiu margarino, tam atvejui, jei nėra humuso arba avokado. Galų gale, šis straipsnis apie alternatyvas, o ne apie sveiką mitybą.

Vietoje jogurto – sojos jogurtas. Dažnai nevalgau, bet kartais labai patogu turėti po ranka.

Vietoje sūrelio kaip greito užkandžio – sveiki naminiai savaitės paruoštukai. Savaitės paruoštukais vadinu energijos batonėlius arba energy balls’us. Negaliu jais atsidžiaugti – gaminu kartą per savaitę, laikau šaldytuve ir sveikas greitas užkandis visada po ranka.

kuo-pakeisti-karves-piena-ir pieno-produktus-netoleruoju-pieno

Mano pasirinkimai:

Pienas – geriausia pasidaryti pačiam, bet tam laiko ir noro turiu tik retkarčiais. NR1 pirktinis – Isola Bio ekologiškas riešutų pienas be cukraus iš Biotekos. Iš bėdos perku Alpro produkciją, bet riešutų kiekis mažesnis, pridėta cukraus ir kitų nereikalingų priedų.

Kokosų pienas – Biona ekologiškas kokosų pienas iš Biotekos.

Sojos jogurtas – Volosia iš Rimi. Nes kaina įkandama ir skonis man patinka.

Duona ir saldūs kepiniai

Vietoje duonos – ryžių, kukurūzų, grikių trapučiai arba ryžių – kukurūzų miltų traškios duonelės.

Vietoje bandelių, keksiukų, sausainių ir kitų saldžių kepinių – na, čia gan sudėtinga. Dažniausiai gaminu pati, kartais prekybos centruose nusiperku gluten free sausainių.

*Klaipėdoje yra Namai be gliuteno, kepantys net kelias duonos rūšis, keksiukus, sausainius ir dar daug visko. Jie siunčia į visus miestus.

gyvenimas-be-gliuteno-glitimo-alternatyvos-vietoje-duonos

Mano pasirinkimas:

Labiausiai mėgstu kukurūzų trapučius Biona iš Biotekos, taip pat neblogi Racio iš Rimi. Duoneles – Amisa iš Biotekos arba Schar (būna Rimi, Assorti).

Miltai

Vietoje kvietinių miltų – ok, šioje vietoje nėra viskas labai lengva. Atsisakius kvietinių miltų, reikia išmokti atitaikyti kitų miltų proporcijas. Pavyzdžiui, yra universalus miltų be glitimo mišinys, tačiau kepant pyragą jo kiekis turės būti visai kitoks, nei dedame kvietinių miltų. Man išmokti labiausiai padėjo tiesiog konkrečių receptų be glitimo paieška, kur jau nurodytos atitinkamų miltų rūšys ir kiekiai. Visada spintelėje turiu universalių miltų be glitimo mišinį, kuris tinka duonai, pyragams, keksiukams, picai. Taip pat naudoju ryžių ir kukurūzų miltus – jie tinka ten, kur įprastai dėtumėte kelis šaukštus miltų, pavyzdžiui apvoliojimui, į blynelius. Dar labai mėgstu migdolų miltus ir kokoso miltus – jie idealiai tinka saldesniems kepiniams.

gyvenimas-be-gliuteno-glitimo-kuo-keisti-miltus

Mano pasirinkimai:

Universalus miltų mišinys – Werz  iš Biotekos arba Schar iš Rimi, Asorti.

Kukurūzų ir ryžių miltai – yra pirkti visuose didesniuose prekybos centruose.

Įdomesni miltai – migdolų, kokosų iš Biotekos.

Kepimo milteliai – Biovegan iš Biotekos.

Makaronai, kuskusas, manai ir kitos glitimo turinčios kruopos

Vietoje makaronų – Gluten free makaronai.

Vietoje kruopų su glitimu – kruopos be glitimo: ryžiai, bolivinė balanda, burnotis, grikiai, lęšiai, soros, avižos (avižos glitimo neturi, bet pakuojamos ten pat kur ir miltai turi pėdsakų. Jei sergate celiakija rinkitės gluten free avižas).

kruopos-be-gliuteno-be-glitimo

Mano pasirinkimai:

Makaronai – labai mėgstu įdomius makaronus iš grikių ar avinžirnių miltų iš Biotekos, bet ekonomiškesniam kasdieniam variantui renkuosi AL DENTE kukurūzų miltų makaronus iš Maximos.

Visos kitos kruopos – galite rasti didesniuose prekybos centruose arba Biotekoje, jei norisi ekologiško produkto.

Kita

Na ir ne visai tiesioginės alternatyvos. Šie produktai nekeičia nei miltų, nei pieno, tačiau norint gaminti įvairius patiekalus, jų visada prireikia, tad teko rasti papildomų lėšų piniginėje ir vietos spintelėje.

Gaminiai, kurių tikrai prireiks norint maitintis sveikai atsisakius miltų ir pieno:

Skysti saldikliai – medus, klevų sirupas, agavų sirupas. Agavų sirupo stengiuosi daug nenudoti, jis mažiausiai sveikas iš šių trijų kompanijos.

Aliejus – kokosų aliejus. Praverčia, nes šaldamas stingsta, panašiai kaip sviestas. Taip pat praverčia norint nenumesti per daug svorio. Patikėkite, atsisakius miltų ir karvės pieno, natūraliai pradedi maitintis mažiau kaloringai, taigi svoris gali staigiai kristi. Man taip ir buvo, norint priaugti tyčia vartojau daug gerųjų riebalų, vienas iš jų – kokosų aliejus. Dedu į kokteilius, batonėlius. Taip pat dažnai ant jo ir kepu.

Riešutų sviestai – klasika. Kaip ir kokosų aliejus, praverčia norint priaugti svorio. Į kokteilius, ant sumuštinio, į batonėlius ir energy ballsus. Būtina skaityti etiketes. Aš renkuosi tik tuos, kurie pagaminti be papildomų nereikalingų priedų t.y. 100% riešutų.

ka-privaloma-tureti-spinteleje-atsisakius-pieno-ir-gliuteno-glitimo

Mano pasirinkimai:

Medus – tik natūralus iš bitininkų.

Kokosų aliejus – perku didžiuosiuose prekybos centruose.

Klevų, agavų sirupas – ekologiški iš Biotekos. Jei ne eko – būna pirkti ir didžiuosiuose prekybos centruose.

Riešutų sviestas – kai prisiruošiu – gaminu pati,  bet tai nutinka retokai. Dažniausiai renkuosi Rapunzel 100% riešutų sviestus iš Biotekos. Dar puikią produkciją gamina lietuvaitės Sviestas Sviestuotas.

Būsiu dėkinga, jei komentaruose pasidalinsite, kokias alternatyvas naudojate jūs. Gal ir aš atrasiu ką nors naujo! Taip pat – jei savo artimoje aplinkoje turite žmonių, su šiais netoleravimais ar alergijomis – pasidalinkite straipsniu su jais, tikrai išgirsite nuoširdų “Ačiū”. Būkite sveiki!

File 27-10-2017, 11 03 50.jpeg

Rašyti komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

REIKIA DAUGIAU IDĖJŲ?

Sekite AML

ANT MEDINĖS LENTELĖS KNYGOS

NAUJAUSI RECEPTAI

  • All Post
  • AML BABY
  • AML KALBA
  • AML ŠVENTINIAI MENIU
  • ANT METALINIŲ GROTELIŲ
  • AUGALINĖS KILMĖS | VEGAN
  • BE GLIUTENO
  • BE KARVĖS PIENO
  • BE KIAUŠINIŲ
  • GREITA | IKI 30 MIN
  • PASAULIO SKONIAI
  • PAUKŠTIENA | MĖSA
  • PIETŲ DĖŽUTĖ
  • PUSRYČIAI
  • RIMTI PATIEKALAI
  • SALDU
  • SALOTOS
  • SAVAITĖS PARUOŠTUKAI
  • SRIUBOS
  • UŽKANDŽIAI
  • VEGETARIŠKA
  • ŽUVIS | JŪRA

NEPRALEISK NAUJŲ RECEPTŲ

Prenumeruoti

Sveikiname prenumeravus! Įvyko klaida. Bandykite dar

Instagram

Edit Template

© 2015 – 2023 Kristina Šimkienė “Ant medinės lentelės” Visos teisės saugomos